středa 21. června 2017

Winning ugly

Hello the internet.

Dneska bych se chtěl bavit o něčem, co jsem poslední dobou zpozoroval na videích různých atletů ať crossfitových, vzpěračů či trojbojařů.



Jedná se o fenomén zvaný „winning ugly“. Ošklivé vítězství, chcete-li být nacionalističtí.
Já osobně tento pojem chápu jako dosažení vítězství za každou cenu. Vztáhneme-li to na fitness svět, bude se téměř vždy jednat o hotovou sérii, wod, opakování, ale za cenu špatné techniky.

Did you win ugly?


Každý z nás to zažil. To neznatelné přidřepnutí u striktního shoulder presu, kolena vrotovaná dovnitř při těžkém dřepu, či povolení zad při těžké mrtvole. Stojí to za to?

Z mého pohledu fyzoše NE. Z mého pohledu ambiciózního cvičence s napoleonským komplexem, SAKRA JO!

Pohled Napolena.


Kde často vidím tohle winning ugly -  je crossfitový gym. Je strašně deprimující zaostávat za svým úhlavním sokem. A tedy i člověk jinak velmi čestný a poctivý může neúplné opakování počítat jako úplné (#brorepscounts). Toto ještě není problém, ale pouze do doby, než si na tenhle fakt zvyknete a na závodech dostanete no-rep při každém druhém opakování, na které normálně zvyklí jste.


Shora popsaná situace ještě toliko ohrožující není, až na vaše (moje) ego. Kde ovšem o zdraví jde, jsou situace v gymu, kdy velmi často u mrtvého tahu dochází k poměřování čurá** eh.. pánských orgánů lásky.

Znáte to. To si tak jedete mrtvolu, dostáváte se na těžké dvojky, trojky. Najednou dojde Pepa z vedlejší dědiny a nerozehřátý, ještě pusu špinavou od nakopávače, jde tahat vaši těžce naloženou činku.
Pravidelně se stávají dvě věci. Buď činku vůbec neodlepí, předtím stihne vystřihnout pózu „srací pes“, nebo činku odlepí, vytáhne, ale při zádech kulatých, že čekáte, jestli něco praskne, nebo vyletí meziobratlová ploténka.

Pohled fyzoše


Technika by vždy měla být na prvním místě. Je nutné si uvědomit, pro co cvičíte. Většina z nás se chodí do gymu odreagovat, vybít zlost, kompenzovat celodenní sezení. Málokdo chodí do gymu s přímým záměrem přivodit si zranění. Já aspoň nikoho takového neznám…

Jak řekl Rich Froning: „Na tréninku poslouchej své tělo, na závodech mu řekni, ať je zticha.“
Kdybych chtěl s Richem polemizovat, řekl bych, že ani na závodech bych neměl překročit hranici svého těla. Nejde o život. Ale tady by se zase ve mně ozval Napoleon a udělal všechno, co by bylo v jeho silách, dotáhnout to do posledního opakování.


Abych to shrnul. Trénink je místem pro 100% sledování techniky. Pokud je váha těžká, uberu si, pokud si nejsem jistý technikou, zeptám se couche (trenéra, kohokoliv).

Závody na druhou stranu jsou místem pro 110% sledování techniky. Nevěřím, že špatná technika povede k benefitům. V nejlepším případě nedojde ke zranění a vy zvládnete to samé, co s technikou správnou. V horším případě se zraníte.


Nechci se zbytečně opakovat. Technika - vždy na prvním místě. No matter what… 

Žádné komentáře:

Okomentovat