čtvrtek 3. listopadu 2016

Crossfit Or Crossshit?



Hello the internet.

Dneska bych se rád podíval na crossfit. Nebudu podrobně vysvětlovat, co to je. Všichni, kdo se trochu  pohybují ve fitness industry, tenhle termín a druh cvičení znají.  Pro ty, kteří vůbec netuší, si shrňme, o co tedy jde. (Následující „definice“ je z mojí hlavy, pokud je v nějakém ohledu v rozporu s tím, co CF opravdu představuje a jste jejími zarytými fanoušky, prosím nekamenujte mne)

Jedná se o silově-vytrvalostní aktivitu, kombinace vzpírání, gymnastiky, atletiky, silového trojboje a bůh ví čeho ještě. Takový mišmaš. Občas mi to přijde, že někdo přišel, posbíral movementy, které se mu zdály být okey a nacpal to do jednoho pytle a ten nalepil velkou blištivou nálepku crossfit.

So…What next? Jasny. Proč vlastně všichni crossfit hejtují? 

Já osobně jsem nikdy vnitřně necítil odpor k crossfitu, spíš mě to vždycky do jisté míry zajímalo, o co tam jde. Jasny, občas jsem plácl nějaký ten hejt na crossfitáky jejích „srandovní“ shyby a podobné praktiky. Nicméně hlavní věc, která se crossfitu jako takovému vytáká je, právě to. Srandovní praktiky. Technika, kterou občas i elitní závodníci předvádí. 


Proč tomu tak je? Zcela jednoduše. Ve většině workoutu jde o to, splnit určitý počet opakování dříve než váš kolega. Pak jde občas správná technika stranou. Neříkám, že to patří mezi běžné praktiky, ale může se to stát.
Další věcí, která bývá často kritizována je, že lidé dělající crossfit o něm často mluví. Jako a proč sakra ne? Vždyť je to důležitá součást vašeho života. Někdo mluví o svém nově narozeném dítěti, vy mluvíte o svém novém PR (personal record). Navíc takhle to mají i lidé, co cvičí konvenčně ve fitku. O čem se většinou bavíte s kulturistou? Jak mu jde dieta, co má dneska zrovna v plánu si odjet? Ha? Ha. A už jsme doma. Shame on you! You little piece of hater.



Pro koho je ten crossfit vlastně určen? Údajně pro všechny. Můj osobní názor je trošinku jiný. Pokud jste couch-potato (povaleč), co o cvičení slyšel v rádiu, jak vypadá činka si googlili na internetu, asi bych úplně nezačal hned s crossfitem. 

Dle mého názoru pro crossfit potřebuje alespoň minmální pohybovou průpravu a tělocvik naposledy na střední (když jste 5 a více let ze školy) se fakt nepočítá.  Neříkám, že nejsou lekce pro začátečníky. Ty jsou rozhodně fajn. Ale tyto začátečnické lekce, pokud jste ten případ z pár řádků výš, byste měli absolvovat aspoň půl roku. Zažít si správné techniky, dýchání a vůbec vše, co je ke správnému cvičení potřeba. To zkrátka zabere čas.
Neříkám, že kvalitní trenér neumí přizpůsobit wod i méně zdatným jedincům a s potěšením musím říct, že zatím jsem se v Ostravě a v Kroměříži (Zlíně) nesetkal se špatným trenérem, který by neuměl poradit, nebo klienta ničil. Realita jinde, může být bohužel zcela odlišná…


Takže závěrem, crossfit je fajn. Aktuálně ho dělám rád. Co přijde za půl roku říct nedokážu. Ale dnes bych doporučil aspoň všem hejtrům. Zajděte si na tu hodinu. Vyzkoušejte si ty movementy, tempo, atmosféru.  Protože to, proč je CF tak oblíben, není jen cvičení, ale i ta komunita lidí kolem =) 

Klasicky, díky za přečtení =) popřípadě sdílení. Názor si rád přečtu, ať už jako komentář, zprávu nebo jakkoli jinak. 

Žádné komentáře:

Okomentovat